Wat is een miskraam

Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Een zwangerschap kan eindigen in een miskraam als er in de prille ontwikkeling iets fout gaat. Mocht dit gebeuren krijg je meestal een ongesteldheidsgevoel, daar komen vaak buikkrampen en bloedverlies bij. Soms ontdek je dit pas bij de eerste echo omdat je lichaam nog geen tekenen van de miskraam heeft laten zien. Wel moet gezegd worden dat ook in doorgaande zwangerschappen bloedverlies kan voorkomen. Dit hoeft zeker niet te eindigen in een miskraam.

Als de zwangerschap binnen de eerste 16 weken eindigt wordt dit een miskraam genoemd. Een niet-levensvatbare vrucht is gestopt met groeien en wordt afgestoten door het lichaam. Vaak gaat het om een afwijking in de chromosomen die per toeval ontstaan is. Dit komt voor bij 1 op de 10 zwangerschappen. De medische term voor een miskraam is spontane abortus.

Of je zwangerschap eindigt in een miskraam is niet iets waar je zelf iets aan kunt veranderen. De vrucht zit goed beschermd in je baarmoeder. Mocht er in de ontwikkeling iets niet goed zijn gegaan dan heb je hier geen invloed op. Je hoeft daarom niet rustig aan te doen, je mag ook gewoon sporten of vrijen. Ook medicijnen of bedrust zullen aan de uitkomst niets veranderen. De kans op een miskraam in het algemeen is alleen te verkleinen door te zorgen voor een goede start van je zwangerschap door gezond te leven. Bijvoorbeeld door gezond te eten, niet te roken en geen alcohol te gebruiken.


Verloop van een miskraam

Een miskraam kan op verschillende manieren op gang komen. Spontaan, door medicatie of door een curettage.

Wanneer een miskraam spontaan op gang komt, begint dit vaak met vaginaal bloedverlies en menstruatieachtige krampen. Na het eerste bloedverlies komt een miskraam vaak binnen enkele dagen op gang, soms duurt dit enkele weken. De buikkrampen en het bloedverlies worden steeds heviger, zoals bij een zeer heftige menstruatie. Soms verlies je ook bloedstolsels. Wanneer je de vrucht verliest nemen de klachten af. Vergelijkbaar met een menstruatie heb je dan nog enkele dagen bloedverlies wat steeds meer af neemt. Het advies is om geen tampons te gebruiken maar maandverband. Wanneer de klachten binnen enkele dagen afnemen kan je ervan uit gaan dat de miskraam volledig is. Blijf je veel bloed verliezen dan kan het zijn dat er nog een deel van het weefsel is achter gebleven en is een operatie soms alsnog nodig.

Wanneer het vruchtje wel is overleden maar de miskraam niet vanzelf op gang komt, worden soms medicijnen ingezet door de gynaecoloog. Daarvoor breng je tabletten in je vagina in. Het verloop is daarna vaak gelijk aan een spontane miskraam.

Wanneer een miskraam niet vanzelf op gang komt of er is weefsel achter gebleven in de baarmoeder is een operatie een andere optie. Een operatieve ingreep bij een miskraam wordt een curettage genoemd. Je gaat dan kort onder narcose, ongeveer 10-15 minuten, zodat je er niets van mee krijgt. In die tijd wordt je baarmoeder via je vagina schoongemaakt. Het is een ingreep met een zeer klein risico op complicaties.


Wanneer bellen

Je mag altijd je verloskundige bellen als je denkt dat je een miskraam krijgt. We zullen dan doorvragen naar je klachten om samen te zien of verder onderzoek nodig is of dat we je gerust kunnen stellen voor dat moment. Gelukkig is het bij vaginaal bloedverlies in de zwangerschap lang niet altijd zo dat de zwangerschap eindigt in een miskraam. We willen wel graag dat je belt bij:

  • Aanhoudende buikpijn
  • koorts boven de 38 graden tijdens de periode van bloedverlies
  • Bij zeer hevig bloedverlies

Ook bij een miskraam zijn wij als verloskundigen er voor je om je vragen te beantwoorden, je te begeleiden tijdens en na de miskraam en je zo nodig door te verwijzen naar de gynaecoloog. Mocht de miskraam niet spontaan op gang komen of wil je dit niet afwachten dan zal de gynaecoloog je de tabletten voorschrijven of een curettage doen. Hieraan voorafgaand heb je eerst een gesprek met de gynaecoloog om de keuze voor een curettage of tabletten te bepalen en afspraken te maken over wanneer het gaat plaatsvinden.


Verwerking

Na een miskraam moet je zowel lichamelijk als emotioneel herstellen.

Lichamelijk is je lichaam binnen 6 weken vaak herstelt. Je hormoonspiegel veranderd weer en daarvan kan je je moe en lusteloos voelen. Na het verliezen van de vrucht kan het bloedverlies en de bruinige afscheiding nog 1-2 weken door gaan. Je lichaam begint na de miskraam weer met een nieuwe menstruatiecyclus en je kan dan meteen weer proberen om opnieuw zwanger te worden mits je hier emotioneel aan toe bent.

De emotionele verwerking van een miskraam is voor iedereen anders. De een pakt het gewone leven snel weer op maar de ander heeft meer tijd nodig om het te verwerken. Allerlei gevoelens kunnen spelen als boosheid, ongeloof of ontkenning. Niks is hierin vreemd omdat veel mensen toch een gemis voelen, al plannen aan het maken waren en daar nu weer mee moeten stoppen. Ook jaloezie naar vrouwen waarbij de zwangerschap niet is geëindigd in een miskraam komt voor. Weet dat je hier zelf niets aan hebt kunnen doen. Al met al niet vreemd dat je tijd nodig kunt hebben om een miskraam emotioneel te verwerken.

Het verwerken van een miskraam kan door er met anderen over te praten. Sommige vrouwen hebben hun omgeving nog niet van de zwangerschap verteld en gaan dit proces door met hun partner. Anderen hebben hun omgeving al wel op de hoogte gebracht en zien hierin het voordeel dat ze ook steun van hen kunnen krijgen. Dit kan prettig zijn maar is iets wat je voor jezelf mag bepalen.