Madelief Kraamzorg Urk

Vanaf het begin van de zwangerschap tot en met de kraamweek staan Madelief Verloskundige en Kraamzorg voor jullie klaar. Door de korte lijnen tussen de kraamverzorgenden en de verloskundigen kunnen wij zorg op maat leveren aan onze cliënten en inspelen op ieders behoeften. De verloskundigen van Madelief hebben daarom Madelief Kraamzorg Urk opgezet. Dit zorgt voor een uitermate intensieve uitwisseling van protocollen, kennis en kunde. Dit levert een hoge kwaliteit en tevredenheid.

• Korte lijnen

• Deskundige begeleiding

• Kraamzorg op maat

• Begeleiding bij borstvoeding

• Garantie op maximale kraamzorguren

• Er wordt gestreefd naar één vaste kraamverzorgster

• 24 uur bereikbaar voor inzet zorg of voor assistenti e bij de bevalling.


Kraambed

De eerste zes weken na je bevalling wordt de kraamperiode genoemd. Dit is de periode waarin je lichaam zich weer herstelt van de zwangerschap en de bevalling. Het is ook een periode waarin je veel nieuwe indrukken op doet, vooral als je voor de eerste keer bevallen bent. Om je hierin zo goed mogelijk te begeleiden krijg je de eerste acht dagen na de geboorte de hulp van een kraamverzorgende. Dagelijks doet ze bij jou controles zoals temperatuur, pols, de wondgenezing, de stand van de baarmoeder, bloedverlies enzovoort.  Ze helpt je bij de voeding en verzorging van jullie kind zodat je, als de kraamtijd voorbij is, met zelfvertrouwen die zorg zelf verder op je kunt nemen. De eindverantwoordelijkheid voor de zorg tijdens de kraamperiode ligt bij de verloskundige en daarom komen we je in de eerste week een paar keer thuis bezoeken. Heb je vragen en/of problemen dan kun je ons altijd bellen. Bij twijfel of bij vragen zal de kraamverzorgster ook altijd contact met ons opnemen. 


Voeding voor de baby

De voeding voor je baby is een belangrijke keus. Al tijdens de controles in de zwangerschap zullen we dit bespreken. Misschien heb je al een duidelijke voorkeur of misschien weet je het nog helemaal niet. Ons advies is om er veel over te lezen. Ook kan het prettig zijn om naar een voorlichtingsavond over borstvoeding te gaan. Wat jullie keuze ook wordt, het is belangrijk dat het jullie eigen keuze is. Wij stimuleren het geven van borstvoeding maar zullen ook de keuze voor flesvoeding respecteren.

Voordelen van borstvoeding
Borstvoeding heeft grote voordelen voor de baby. Moedermelk is licht verteerbaar en zit vol unieke voedingsstoffen die gemakkelijk worden opgenomen door de darmen. Naast voedingsstoffen bevat het ook antistoffen, wat de ziekteafweer van de baby verhoogt. Daardoor heeft de baby minder risico op het krijgen van een aantal ziekten en allergieën. Borstgevoede kinderen zijn minder vaak en minder ernstig ziek. Ziekenhuisopnames komen minder vaak voor dan bij kinderen die kunstvoeding krijgen. Het zuigen aan de borst draagt bij aan een goede kaakontwikkeling, wat gunstig is voor de spraak van het kind. Verder draagt het huid-op-huidcontact tijdens het voeden bij aan het opbouwen van de moeder- en kindband. Ook voor de moeder heeft het geven van borstvoeding voordelen. De melk is gratis, altijd beschikbaar en op de juiste temperatuur. Bovendien hebben borstvoedende moeders een verlaagde kans op eierstokkanker en borstkanker voor de menopauze. Daarnaast verkleint (langdurig) borstvoeden de kans op osteoporose bij de moeder. Een prettige bijkomstigheid is dat je makkelijker zwangerschapskilo’s kwijtraakt. Voor een goede voorbereiding op borstvoeding geven kun je ook kiezen voor een borstvoedingscursus. Zie voor informatie voorlichtingsavonden.

De lactatiekundige
Een lactatiekundige IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) is iemand die zich op het gebied van borstvoeding heeft gespecialiseerd. Ze bezit de kennis van de achtergrond van onder andere de anatomie en fysiologie van de borsten en de groei en ontwikkeling van de baby. Ook is ze op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ondersteunende producten m.b.t. het optimaal slagen van de borstvoeding.  Meestal lukt het borstvoeding geven vanzelf, maar soms is er extra hulp nodig. Een lactatiekundige IBCLC geeft je professionele ondersteuning bij borstvoeding. Bijvoorbeeld bij aanlegproblemen, het weigeren van de borst of pijnklachten. Ook wanneer je problemen hebt bij borstvoeding doordat je baby vroeggeboren is of een ziekte of handicap heeft, kan een lactatiekundige extra hulp bieden. Voor begeleiding bij kolven en terugkeren naar je werk kan je ook bij een lactatiekundige terecht.

Lactatiekundigen in de buurt:

Lactatiekundigepraktijk NOP Ens: Mirjam van den Heuvel 0527-253663. www.Borstvoedingnop.nl  Info@Borstvoedingnop.nl 

Voordelen van flesvoeding
Flesvoeding heeft een aantal praktische voordelen, zo weet je altijd precies hoeveel de baby heeft gedronken. Iemand anders kan de voeding geven en daardoor wordt ook de vader wat meer betrokken bij het voeden. Dat geeft je zelf wat meer vrijheid. Soms is flesvoeding noodzakelijk, bijvoorbeeld wanneer de moeder medicatie moet gebruiken die niet samengaat met borstvoeding of als de borstvoeding niet lukt. Zorg er bij flesvoeding voor dat je voor de geboorte van de baby uitgekookte flesjes en spenen in huis hebt en een pak flesvoeding. Het merk van de flesvoeding maakt niet uit, dat mag een A-merk zijn of bijvoorbeeld het huismerk van de drogist. Wat wel belangrijk is, dat je voeding koopt geschikt voor baby’s van 0-6 maanden (stap/fase 1).


Geboorteaangifte

Aangifte van de geboorte moet gedaan worden binnen drie dagen na de bevalling bij de gemeente waar het kind geboren is. Is dat niet mogelijk door het weekend of een feestdag? Dan moet de aangifte binnen 2 werkdagen na het weekend of de feestdag gedaan worden. Meestal gebeurt dit door de partner maar het kan ook door iemand anders die bij de geboorte aanwezig is geweest. Neem een geldig identificatiebewijs mee en een trouwboekje als je dat hebt. Zijn jullie niet getrouwd dan kan je partner het kind erkennen door het vaderschap te laten registreren bij de Burgerlijke stand of bij de notaris.

Vergeet ook niet je kind aan te melden bij je ziektekostenverzekering.

hielprik

Hielprik

In de eerste week na de geboorte zal een wijkverpleegkundige contact met je opnemen om een afspraak te maken voor de zogenaamde hielprik. Er wordt bloed uit de hiel van de baby afgenomen wat onderzocht wordt op een aantal zeldzame, maar ernstige stofwisselingsziekten. Deze ziekten zijn niet te genezen maar wel goed te behandelen. Snelle opsporing van deze aandoeningen kan dan ook ernstige schade in de lichamelijke en/of geestelijke ontwikkeling van jullie kind voorkomen of beperken. Lees meer over de hielprik.

Gehoortest

Bij pasgeboren baby’s kan met een gehoortest een eventueel gehoorverlies vroeg worden ontdekt. Hoe eerder dit gebeurt, hoe sneller de behandeling kan beginnen. Dit is gunstig voor de taalspraakontwikkeling. In deze regio wordt de gehoortest meestal gecombineerd met de hielprik. De baby krijgt een zacht dopje in het oor waardoor een zacht ratelend geluidje klinkt. Het dopje is verbonden met een meetapparaat. Het is een pijnloos onderzoek en duurt enkele minuten. Na de test krijg je meteen de uitslag.  Lees meer over de gehoorscreening


Baby Hope

Ben je net bevallen en is je kraampakket geheel of gedeeltelijk ongebruikt gebleven omdat je bijvoorbeeld in het ziekenhuis bent bevallen, gooi de inhoud dan vooral niet weg, je kunt er levens van andere baby’s en kraamvrouwen mee redden. Stichting Baby Hope zamelt deze materialen in voor kraamprojecten in Tanzania, Kameroen, Ghana, Benin, Suriname en een aantal Oost-Europese landen. Doel is meer hygiëne tijdens bevallingen, wat kan bijdragen aan de afname van de zuigelingen- en moedersterfte.  

Inzameladres voor Urk/Tollebeek: Huisartsenpraktijk Het Dok, Vlechttuinen 1G, 8322 BA Urk (inleveren zonder afspraak) of Gertrude Visser, Koningsschut 4, 8309 CC Tollebeek. Aflevering van de spullen in de container bij de voordeur of na telefonische afspraak, telefoon 06-20556739. Meer informatie over de stichting Baby Hope kun je hier lezen.


Consultatiebureau

Wanneer wij je voor het laatst bezoeken tijdens het kraambed zullen we de zorg overdragen aan het consultatiebureau. De jeugdverpleegkundige neemt na de kraamtijd contact met je op, zo rond de 10e dag na de bevalling om een afspraak te maken voor een huisbezoek. Tijdens dit huisbezoek wordt de baby gewogen en besproken hoe het gaat. Ook krijg je informatie over wat je kan verwachten van het consultatiebureau. Het consultatiebureau maakt deel uit van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Hier lees je meer over het CJG.


Nacontrole

Aan het einde van de kraamtijd nodigen we je uit voor een nacontrole. We bellen je 6 weken na je bevalling om te horen hoe het met je gaat en of je behoefte hebt aan een nacontrole bij ons op de praktijk. Tijdens de nacontrole praten we na over de bevalling en de tijd erna. We bespreken je gezondheid, meten je bloeddruk en ijzergehalte. Indien nodig kijken we naar de genezing van de hechtingen en eventueel bespreken we anticonceptie. Er is veel ruimte voor vragen.


Anticonceptie

Na de bevalling komt de menstruatiecyclus weer op gang. Wanneer je voor het eerst weer ongesteld wordt is moeilijk te voorspellen. Sommige vrouwen worden 4 weken na de bevalling ongesteld, anderen pas weer na het stoppen van de borstvoeding. Twee weken voor de eerste menstruatie is de vruchtbare periode. Daardoor kun je dus al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet.

Ontzwangeren na de bevalling duurt ongeveer negen maanden. Het is fijn voor je lichaam om te herstellen van een zwangerschap voordat de volgende zwangerschap zich aandient. Volgens onderzoek is de optimale periode tussen twee zwangerschappen minstens achttien maanden.

Er zijn verschillende manieren om vruchtbaarheid te beïnvloeden. Dat kan zonder of met medicijnen, de betrouwbaarheid verschilt per methode.

Een methode zonder medicijnen is bijvoorbeeld natuurlijke anticonceptie. Dit betekent dat je tijdens de vruchtbare periode niet vrijt, of vrijt met condooms. De betrouwbaarheid van deze methode is sterk afhankelijk van een regelmatige cyclus en goed bijhouden van wanneer je vruchtbare dagen te verwachten zijn. Het berekenen van de vruchtbare periode kan op verschillende manieren, met cervixslijmmethoden of temperatuurmethode. NaturalFamilyPlanning gebruikt een combinatie van deze methoden om de betrouwbaarheid te verhogen.

Andere methoden zonder medicijnen:

  • Condooms
  • Pessarium
  • Koperspiraal
  • Sterilisatie van man of vrouw

Methodes met medicijnen, niet geschikt bij borstvoeding (oestrogenen en progestagenen):

  • Combinatiepil
  • Anticonceptiepleister
  • Anticonceptiering

Methodes met medicijnen, wel geschikt bij borstvoeding (alleen progestagenen):

  • Hormoonspiraal
  • Minipil
  • Implantatiestaafje
  • Prikpil

Tijdens de kraamtijd of nacontrole kunnen we met jou bespreken wat een geschikte anticonceptiemethode voor jullie is. Lees hier meer over anticonceptie.