Zwanger worden

Ben je nog niet zwanger, maar wil je dit wel graag worden? Dan kunnen onderstaande adviezen je helpen om je zwangerschap zo goed mogelijk te laten beginnen en de risico’s tijdens de zwangerschap voor moeder en kind zo klein mogelijk te maken.

De periode vóórdat je zwanger wordt, heeft een grote invloed op je kans om zwanger te worden en op de gezondheid van jou en je baby. Veel problemen in de zwangerschap hebben hun oorsprong in de eerste aanleg van het embryo en de placenta. Op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent, is jullie toekomstige kind al aan het ontwikkelen. Juist in de eerste periode van de zwangerschap worden alle organen aangelegd en is het kind kwetsbaar.

Jullie leefstijl is daarom belangrijk voor het slagen van de zwangerschap en de ontwikkeling van jullie kindje. Het is dus goed om daar over na te denken op het moment dat je zwanger wil worden.

Kijk ook eens op deze site!


Kinderwensspreekuur

Al voordat je zwanger bent, kun je bij ons terecht op het kinderwensspreekuur. Tijdens het consult praten we onder meer over het slikken van foliumzuur, gevarieerd en gezond eten, medicijngebruik, risicofactoren in de familie en de schadelijke gevolgen van alcohol en roken.

Ook jullie vragen, wensen en angsten zullen besproken worden tijdens dit consult. Neem contact op om een afspraak te maken.

Foliumzuur

Het gebruik van foliumzuur vermindert de kans op een ernstige afwijking bij het kind, zoals bijvoorbeeld een open ruggetje. Het advies is om vanaf 4 weken voordat je zwanger kunt worden tot 10 weken zwangerschap elke dag een tablet van 0.5 milligram foliumzuur te nemen. Foliumzuur is een vitamine. Het kan geen kwaad om langere tijd foliumzuur te gebruiken. Tabletten kun je bij de drogist of apotheek kopen, zonder recept. In multivitaminen speciaal voor zwangeren zit de aanbevolen dosis foliumzuur, als je deze gebruikt hoef je geen aanvullend foliumzuur te gebruiken. Meer informatie over foliumzuur kun je vinden op deze pagina.

Voor meer informatie en leefstijladviezen:
Straks zwanger worden
De Verloskundige
Zwanger wijzer
Informatie over erfelijkheid


Menstruatiecyclus

Wanneer je zwanger wilt worden is het handig om meer te weten over je menstruatiecyclus. De menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen, gerekend vanaf de eerste dag van de menstruatie (dag 1) tot de volgende eerste dag van de menstruatie. De eerste 3-6 dagen kenmerken zich door bloedverlies (menstruatie of ongesteld zijn). In deze periode stoot de baarmoeder het slijmvlies af. Dag 4-14 van de cyclus herstelt het slijmvlies zich. Tegelijkertijd rijpt er een eicel in de eierstok. De eisprong vindt 14 dagen voor de volgende menstruatie plaats. De vruchtbare periode is ongeveer 3 dagen vóór tot 1 dag na de eisprong. Wanneer je vrijt in deze periode is er kans op bevruchting. Een zwangerschapstest zal vanaf 14 dagen na de eisprong positief zijn als er een bevruchting heeft plaatsgevonden. Vindt er geen bevruchting plaats dan begint 14 dagen na de eisprong de volgende menstruatie. De periode van eisprong tot menstruatie is vrijwel altijd 14 dagen. De periode van menstruatie tot eisprong kan variëren van 7 tot 21 dagen. Hierdoor kan de lengte van een gehele menstruatiecyclus variëren van 21 tot 35 dagen.

De vruchtbare dagen zijn dus achteraf terug te rekenen. Wanneer je je cyclus een aantal maanden bijhoudt kan je vaststellen hoe lang jouw cyclus duurt en daarmee voorspellen wanneer jouw vruchtbare dagen te verwachten zijn.

Ben je onregelmatig ongesteld of is je cycluslengte korter dan 21 of langer dan 35 dagen? Heb je andere vragen over je menstruatie en vruchtbaarheid? Ook dan ben je van harte welkom op ons kinderwensspreekuur.

Van de stellen met een kinderwens is 80% binnen een jaar zwanger. Per cyclus is de kans op een zwangerschap 10-20%. Hoe jonger de vrouw is, hoe groter de kans op een zwangerschap.

Voor meer informatie:
Freya
De verloskundige


Moeilijk zwanger worden

Ongeveer 80% van de stellen met een kinderwens raakt binnen een jaar zwanger. Zelf kan je van alles doen om de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk te maken. Op het kinderwensspreekuur kunnen we samen met jullie nagaan hoe je de kans op een zwangerschap kan optimaliseren. Mocht na een jaar een zwangerschap uitblijven, overleg dan eens met je huisarts over de mogelijkheden van vruchtbaarheidsonderzoek.

Lees meer op de website van Freya.